Plus
Пробвай премиум акаунт
0   продукта
#
45-7178
0,00 BGN
Количката е празна

спирачен диск за камиони

Изберете своя товарен автомобил
За да намерите спирачен диск за камиони и други товарни автомобили и да сте сигурни в съвместимостта, моля изберете модел по-долу.
1
2
3
Допълнителна информация
Поръчайте спирачен диск за камиони евтино
  • Купете спирачен диск товарни автомобили евтино, с право на връщане в рамките на 200 дни
    Безопасна поръчка 200 дни
Каталог спирачен диск за камиони - изберете в интернет магазин AUTODOC

спирачен диск за ТОП марки камиони

спирачен диск за товарни автомобили с високо качество: ТОП марки

Още

спирачен диск за камиони: Бестселъри от каталога ни

Тези артикули са най-често купувани от каталога ни за спирачен диск. Широка гама от продукти от най-добрите марки ще ви помогне да изберете спирачен диск на изгодна цена и ще подсигури най-добрата съвместимост с камиона ви или товарния автомобил.

Спирачните дискове са подвижни компоненти на спирачната система, които се монтират към главината на колелото. Те служат за забавяне на въртенето на колелото и спиране на товарния автомобил.

Видове спирачни дискове за товарни автомобили

Според материала, от който са направени:

  • Чугунени. Евтини са, разполагат с добри фрикционни свойства и са износоустойчиви. Сред недостатъците им са високото тегло, податливостта към корозия и склонността към деформация при чести интензивни спирания.
  • От неръждаема стомана. Устойчиви са на температурен спад, но разполагат с по-слаби фрикционни свойства в сравнение с чугунените.

Според наличието на вентилационни отвори:

  • Невентилирани. Представляват плътни метални плочи, които не разполагат с канали за отвеждане на въздуха, поради което ефективността им е по ниска. Това са доста издръжливи дискове.
  • Вентилирани. Представляват две плочи с кухини между тях, служещи за отвеждане на топлината. Техен недостатък е вероятността от замърсяване на кухините, което затруднява охлаждането.

Според конструкцията:

  • Перфорирани. Плочата на компонента разполага с равномерно разположени отвори, които спомагат за ефективното охлаждане и отвеждането на газовете и продуктите от изгарянето. Продуктите от този тип имат по-малка издръжливост и са податливи на механични повреди.
  • С нарези. Тези компоненти разполагат с канали, които могат да служат като индикатори за износване. Изчезването им означава, че компонентът се нуждае от подмяна. Този тип компоненти се характеризира с издръжливост, но и ниска ефективност на охлаждане.

Неизправности и причините за тях

Износването е основната неизправност на спирачните дискове, както при леките автомобили, така и при товарните. Средният експлоатационен живот на тези компоненти е между 90 000 и 150 000 км пробег за предната ос и 180 000-300 000 км за задната. Срокът на експлоатация на тези компоненти зависи от стил на шофиране и експлоатационните условия на товарния автомобил. Запрашаването и резките температурни промени могат да причинят деформиране, неравномерно износване и механично повреждане на компонента.

Също така по повърхността на компонента могат да се образуват драскотини. Най-често това се случва при попадане на частици от спирачните накладки или на външни предмети в пролуката между накладките и спирачния диск.

Как да откриете неизправностите

Дебелината на този компонент в товарния автомобил свидетелства за степента на неговото износване. Допустимите стойности могат да бъдат открити в каталога на производителя. Ако измерената дебелина е по-малка от указаната, това означава, че по-нататъшното използване на този компонент може да причини разрушаването му.

Тези части не подлежат на ремонт, като износените следва да бъдат подменени. Новите компоненти трябва да се монтират по двойки на съответната ос, заради което повечето производители предлагат комплекти от предни или задни спирачни дискове за товарни автомобили.

Признаци за необходима диагностика са увеличен спирачен път или отклоняване на автомобила от праволинейно движение. Симптом може да е и чуването на стържещ или друг необичаен шум по време на спиране.

AUTODOC: удобно онлайн пазаруване

Товарните автомобили са постоянно подложени на големи натоварвания, заради което е необходимо да се монтират надеждни компоненти. От нашия онлайн магазин можете по всяко време да закупите висококачествени спирачни дискове от надеждни производители. Специалистите ни са винаги в готовност да отговорят на въпросите Ви по телефона или в онлайн чат. Ще бъдете приятно изненадани от нашите цени, богатият асортимент от продукти в каталога ни, възможността за безплатна доставка, както и от много други.